Echte mannen eten geen kaas – Maria Mosterd

Een reactie plaatsen

december 31, 2012 door leesfabriek123

Titel:         Echte mannen eten geen kaas
Auteur:     Maria Mosterd
Genre:       hier-en-nu-verhaal
Thema’s:   loverboys, liefde, vriendschap, verraad
Blz.:          186
Door:        Linda

Waar gaat ‘Echte mannen eten geen kaas’ over?

1001004005773691Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel gewoon meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland,en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria’s fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is.

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen, en die de meeste mensen kennen als ‘loverboys’, waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien.

Bron: http://www.bol.com/nl/p/echte-mannen-eten-geen-kaas/1001004005773691/

Waarom zou ik dit boek lezen?

Echte Mannen Eten Geen Kaas is niet per se bedoeld als jeugdboek. Toch staat het in de lijst, omdat het wel een boek is dat gaat over de leefwereld van jongeren. Het is een erg realistisch geschreven verhaal en het gaat over zaken die ook nu (kunnen) gebeuren. Maria Mosterd zegt zelf dat het boek gebaseerd is het het waar gebeurde verhaal uit haar eigen leven, maar hier zijn veel twijfels over. Desondanks is het een mooi geschreven verhaal dat een goed beeld geeft van de wereld en de gevaren van loverboys. Je komt veel te weten over hoe een loverboy te werk gaat en wat er gebeurt als je er eenmaal van in de ban bent.

Misschien geen boek dat een gevorderde lezer graag zou pakken, maar wanneer je niet van romans en verzonnen verhalen houdt, is dit een erg goed boek om te lezen. Ook interessant als je meer te weten wilt komen over loverboys.

Prijzen

Genomineerd voor de NS-publieksprijs, 2008

Plaats een reactie